Tips inför val av bilförsäkring:

Ska du börja titta på försäkring till din elbil? Här ger vi dig fyra bra tips när det gäller bilförsäkringar!

välja elbilsförsäkring

  • 1. Håll koll på höjning av din premie vid årsförfallodagen

– Huvudregeln är att bilförsäkring löper på ett år och det gäller att vara alert när årsförfallodagen närmar sig. Priserna är ganska pressade för alla försäkringsbolag men för att locka nya kunder kan de erbjuda pressade priser under en begränsad period. Det är aldrig hållbart för bolagen att hålla de priserna på sikt utifrån skadekostnaderna. Tar man ett erbjudande får man se det som en dagsslända, det gäller första året, men nästa år kan du nästan skriva upp på väggen att bolaget kommer att höja priset. Det är många som byter försäkringsbolag varje år för att hålla kostnaden nere, så det är ett tips.

  • 2. Se upp för erbjudanden om gratismånader

– I dag är det inte ovanligt att det ingå tre månaders gratis hel- eller halvförsäkring om man köper en bil hos bilhandlare. Då ska man vara medveten om huvudregeln att bilförsäkringar löper på ett år och att försäkringstiden börjat löpa även om de första månaderna är gratis. Med andra ord kan man bli inmålad av det här och bli bunden att fortsätta betala den här försäkringen som man kanske inte alls valt om den inte varit gratis de där första månaderna. Just det här är ett vanligt klagomål vi får in till försäkringsbyrån, att köparna inte blivit ordentligt upplysta om att de binder upp sig på försäkringen för ett helt år. Så var noggrann hos bilförsäljaren och tänk på att erbjudandet bara är gratis en begränsad tid.

  • 3. Undvik autogiro

– Autogiro är ett gissel, jag avråder från autogiro i försäkringssammanhang av flera anledningar. Dels för att autogiro gör att man tappar kontrollen och att det gör det svårare att upptäcka höjningar av premien. Får du ett årsbesked med en höjning på 30 procent märker du det direkt, summan bli avsevärt högre, men 30 procent på månadskostnaden kanske inte sticker lika mycket i ögonen. Men jag avråder också från autogiro för att det är krångligare att ta sig ur. Ska du byta försäkringsbolag måste du säga upp autogirot hos banken också, det är ditt ansvar. Glömmer du det och premien dras kan försäkringsbolaget hävda att de inte uppfattat att du sagt upp avtalet och då är man bunden 12 månader till, samtidigt som man tecknat ett nytt avtal. Då är man dubbelförsäkrad och det är inte så roligt.

  • 4. Ta dig tid att läsa försäkringsvillkoren 

Det kan löna sig att läsa igenom det finstilta ordentligt innan du tecknar din nya försäkring. Det som står i avtalet är det du godkänner – och det är vad som gäller om olyckan är framme.

Lämna en kommentar