Varför välja elbil

Revolutionen från traditionella bensin- och dieseldrivna fordon till elbil har varit en gradvis process för vissa – och ett spännande steg för andra. Kunniga konsumenter tittar på trender och söker information innan de dyker in elbislvärlden. Med ökande innovation och miljömedvetenhet har elbilar aldrig varit säkrare, snyggare eller mer spännande att köra.

Med funktioner som omedelbart vridmoment, tyst åktur och högpresterande prestanda, har elbilar även lägre bränsle- och underhållskostnader. Och konsumenterna får i sista hand social stolthet och ansvar från att skapa en bättre och hälsosammare planet. Av alla dessa skäl och mer har elbilar uppmärksammats av bilälskare och pendlare.

ETT RENARE ALTERNATIV

En batteridriven elbil har långt färre rörliga delar än ett vanligt bensindrivet fordon. Det finns inget behov av flytande bränslen eller oljebyte. Det finns ingen transmission eller kamrem som kan gå sönder när du minst förväntar dig det. I själva verket elimineras de flesta underhållskostnaderna som finns för en förbränningsmotor.

Kilometerskatttanka-bensin

Även om ditt fordon skulle drivas uteslutande av el som genereras av kol, har elbilar en bättre utsläppsprofil än förbränningsfordon. Inte bara är det totala utsläppet lägre, men placeringen och timingen av utsläppen är bättre. Medan ett bensindrivet fordon släpper ut föroreningar under körtiden mitt i staden, sker utsläppen från en elbil vid kraftverk på avlägsna platser.

Elbilsmodeller är sofistikerade och diversifierade, med många pris- och stilalternativ, men alla har samma  tillförlitlighet och kraft som i traditionella bensinmotorer. En kompakt och tyst motor ger överraskande acceleration: 100% vridmoment vid noll varv, utan de negativa utsläpp som är förknippade med de flesta bilar på vägen.

KOSTNAD OCH SPARA

Den totala kostnaden för elbilsägande är faktiskt lägre än för bensindrivna bilar. Tänk på bränslekostnader: säg att du kör 1500 mil per år och förbrukar i genomsnitt 0,7 liter per mil, bensin kostar ca 14,5 kronor per liter. Det blir 15 225 kr per år i bränslekostnader för att driva ditt fordon.

Samma mil i en elbil som går 5 km per kWh skulle utnyttja mindre än 4.300 kWh och till ett pris av 0,65 kr per kWh skulle kosta mindre än 2800 kr per år. För att inte tala om besparingarna på underhållskostnaderna som oljebyte, byte av remmar, tändstift, luftfilter och övriga åtagande som görs som vanlig service. Bilskatten är också betydligt lägre än de flesta bilar med förbränningsmotorer.

LOKAL OCH MILJÖVÄNLIG ENERGI

Den elektricitet som driver din elbil kan komma från många olika källor som håller låga utsläpp. Som till exempel naturgas, vindkraft, solkraft, vattenkraft och kärnkraft, vilket gör det möjligt för elbilar att dramatiskt minska utsläppen.

När du kör en elbil hjälper du att rengöra luften och bidra till att öka Sveriges energibehov. Genom att köra på el som genereras av bränslen som levereras i Sverige istället för på utländska fossila bränslen.

LADDNINGSNÄTVERK

Om du inte har tittat på vad som händer med elbilar på senare tid kan du bli förvånad. Försäljningen växer. Med ett växande nätverk av laddstationer blir det vanligare att hitta laddningsplatser inom parkeringsplatser, vid ditt kontor, eller till och med installerade i ditt eget garage. Vi uppmuntrar dig att gå med i rörelsen. Elbilsförsäkring.se för en renare, mer energieffektiv framtid.